Masterclass Netwerken

What is the most important quality for networking?

Deze vraag kwam naar voren tijdens de masterclass “Netwerken” op de Universiteit van Amsterdam op vrijdag 13 mei 2016. Tijdens de masterclass kwamen verschillende omschrijvingen van netwerken naar voren. Mijn omschrijving is “Het ontwikkelen van zichtbaarheid, vertrouwen en gun-factor bij iemand, zodat deze persoon jou aanbeveelt bij een van zijn contacten”. En wat is dan de belangrijkste kwaliteit? Volgens onderzoek onder een groep van 2500 netwerkers was de meest belangrijke eigenschap: “vindt het leuk om anderen te helpen”. Dat sluit ook goed aan bij het belangrijkste geheim van netwerken: Geven loont. Netwerken begint met “Geven”. “Geven” kent allerlei vormen: van erkenning, aandacht en respect tot tijd en advies.

De deelnemers van de masterclass waren allen zeer gemotiveerd om hun netwerk te ontwikkelen. Dat bleek uit de response op de online intake. Het ontwikkelen van een netwerk visie gericht op eerst geven en delen is een van de zaken die de deelnemers nog verder gaan ontwikkelen. Dat zal ook meteen een antwoord geven op de vraag: “How can I make sure people will remember me?”.

Je netwerk zal jou onthouden als je voldoende zichtbaar bent, als je contacten merken dat jij het leuk vindt om hen te helpen en natuurlijk als je goede hulp biedt. Kwaliteit is een van de belangrijkste peilers om vertrouwen en gun-factor om te zetten in een aanbeveling. Immers door de aanbeveling zet de aanbeveler zijn eigen reputatie ook op het spel! Hij of zij moet er op kunnen vertrouwen dat je dit vertrouwen waard bent!

Schermafbeelding 2016-05-26 om 12.17.33

Als je meer tips wilt ontvangen over netwerken, schrijf je dan vooral in voor de nieuwsbrief <KLIK HIER>  en attendeer contacten en vrienden op deze site!

Wordt vervolgd!